İstanbul silüetinin olmazsa olmazlarındandır Galata Kulesi... Beyoğlu'nun simgesi olmuştur bu kule. Tarhi fetihten önceye dayanan Galata Kulesi bugüne dek görüntüsünden pek taviz vermeyerek gelebilmiştir.
Tarihi, Ceneviz kolonisinin(Başka bir ülkede ticari amçlı kurulan yerleşim yeri) Bizans'ın Galata semtine yerleşmeleri ile başlar. Buraya kule yapmak isteyen Cenevizliler kulenin adını İsa Kulesi koymuş ancak Bizans kaynakları buradan Burç Kulesi diye bahseder. 1348'de koloninin etrafını çepe çevre saran iç surların kuzeyine inşa etmiştirler. İç surun çevresinde de hendek vardı. Bugün Beyoğlu semtinde dikkat ettiyseniz "Hendek" isimli sokaklar çoktur. Anlatılanlara göre Cenevizliler bu kuleyi çoluk, çocuk, erkek, kadın demeden geceli gündüzlü bir çalışma sonucu inşa etmiştirler.
Galata Kulesi ile bizim tanışmamız ne zaman oldu peki? Fetihten sonra diyorsanız yanılıyorsunuz çünkü kule inşası sırasından maddi olarak daralan Cenevizliler kuleyi tamamlayamazlar ve 2. Murad'dan yardım isterler. 2. Murad gereken yardımı yapar. Cenevizliler borçlarını kulenin uygun yerine teşekkür kitabesi koyarak öderler..
Galata Kulesi Osmanlı döneminde hapishane, yangın kulesi gibi amaçlarla kullanılmıştır. 2. Mahmut tarafından saat konulduğu da bilinir. 1960 yılında resterasyon geçirmiş ve tepesindeki külah konulmuştur.
Galata Kulesi için Kız Kulesi'ne aşık kule derler. Çevresindeki binaların yüksekliğinin artmasıyla göremez olmuş kule sevdiceğini... Zaman zaman onu görmek için tepesindeki külahını da çok düşürmüştür bu yaşlı kulemiz. Kaderleri de aynı Kız Kulesi'yle! İkiside nerdeyse aynı amaçlara hizmet vermiş, ikiside Osmanlı ile fetihten önce tanışmış. Galata Kulesi ayaklanıp gidemese de sevdiğine Hazarfen Ahmet Çelebi ile haber göndermiştir.

Galata Kulesi günümüzde restoran cafe olarak hizmet vermekte, balkonundan muazzam İstanbul'u sergilemektedir. Eğer fazla vaktiniz yok ve İstanbul'u bir nebze görmek istiyorsanız Galata Kulesi ağırlayacaktır sizi. Ayrıca çok gariptir Galata Kulesi'nden yukarı çıkıldığında İstiklal Caddesi boyu eğlence hayatı, aşağıya Eminönün'e inildiğinde uhrevi bir hava karşılar sizi. İstanbul'un bırakın bir kilometre karesini her metre karesi ayrı bir havayı teneffüs ettirir insana...
Galata Kulesi tepesinden kendi çektiğim fotoğraflar
elinize sağlık
YanıtlaSil