Şehr-i İstanbul

10 Temmuz 2011 Pazar

Fatih'in Ayasofya'da Kıldırdığı İlk Namazda Kabe'yi Görmesi

Ayasofya


Fatih sultan Mehmed İstanbul'u fethettikten sonra , ilk cuma namazını Ayasofya'da kılmak için kilisenin derhal camiye çevrilmesini emretmiş, ordudaki ustalar kısa sürede Ayasofya Kilisesi'ni, Büyük Fetih Camii'ne çevirmişler ve cuma namazına hazırlamışlar. Cemaat toplanmış Fatih Sultan Mehmed etrafındakiler:
 - Aranızda ikindi namazının sünnetini hiç kaçırmayan var mı? diye sormuş.
 - Eğer kaçırmayan varsa bütün cemaatin başına o geçecek ve imamlığı o yapacak, demiş. Herkes büyüklere bakmaya başlamış. Fatih Sultan Mehmed'in orada bulunan lalası da diğer alimlere ve en son da Akşamseddin'e bakmış. Ama herkes başını yere eğmiş. Akşamseddin bile başını yere eğmiş ve:
 - Bir keresinde evime misafir geldi. Misafirleri kıramadığım ve çok meşgul olduğum için ikindi vakti keraate girdi. Hayatımda sadece bir kez ikindi namazının sünnetini kılamadım, demiş. Akşemseddin'in bu sözü üzerine Fatih Sultan Mehmed:
 - Ben hayatımda hiç ikindi namazının farzını ya da sünnetini kaçırmadım, demiş. Bunun için de oradaki heyet tarafından İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'da kılınacak ilk cuma namazına imamlık yapmaya Fatih Sultan Mehmed layık görülmüş.
 Yani hem padişah olduğu için hem de kadar savaşın arasında ikindi namazının sünnetini kaçırmadığı için imamlığa geçmiş.
 Fatih Sultan Mehmed imamlığa geçtikten sonra namaza başlamak için tekbir getirir ama hemen sonra durmuş ve sağına soluna selam vererek namazını bozar. Sonra tekrar tekbir getirmiş ve tekrar durur sağa sola selam vererek namazını bozar. Üçüncüsünde de tekbir getirdikten sonra ellerini bağlar ve ilk cuma namazını kıldırmaya başlar. Cemaatten bazıları: "Padişah büyük kibre girdi o kibrinden dolayı namazı başlatamadı" diye düşünmüşler. Namaz kılındıktan sonra Fatih Sultan Mehmed'e namazı nenden üç kere bozduğunu sormuşlar o da:
 - İstedim ki namaz sırasında bana ve bütün cemaate Kabe görünsün, yani biz Kabe'nin önünde namaz kılalım. Bu niyetle birinci tekbiri getirdim fakat Kabe görünmedi. İkincisinde de tekbir getirdim Kabe görünmedi. Fakat üçüncüsünde tekbir getirdim ve Kabe gözümün önünde belirdi, demiş. Bunun sebebini de Akşemseddin Hazretleri'ne sormuşlar o da bu hadiseyi şöyle anlatmış. Demiş ki:
 - Padişahımız üç defa tekbir getirdi. Birinci tekbirde baktım ki, Ayasofya'nın yönü kıbleye bakmıyor. İçimden "İnşallah bir yanlış yapmayız" dedim. İkinci kez tekbir getirdi, tekrar namazı bozdu, namazı bozduğu için sevindim. Üçüncü tekbirde yine içimden: "İnşallah namazını bozar" dedim. Fakat o an bana manevi alemde cemaatin en arka safı gösterildi. En arka safta, bir kişilik yerin eksik olduğunu gördüm. Bir an baktım ki Hızır Aleyhisselam, o bir kişilik yere doğru saf tutmak için gelirken terler direğe parmağını soktu ve Ayasofya'nın yönünü kıbleye doğru çevirdi. Ondan sonrada bir kişilik yerin eksik olduğu o safa geçti ve namaza durdu. Böylece padişah üçüncü kez tekbir getirdikten sonra Kabe'yi tam karşısında gördü, bir daha selam vermedi ve böylece İstanbul'un fethetinden sonraki ilk cuma namazını kıldırdı
                                           
Ferhat Aslan -Efsane Şehir İstanbul- Kitabından alıntıdır.


Her ne kadar efsane gözüyle bakılsa da bugün Akşemseddin Hazretlerinin İslam aleminde saygınlığı sonsuzdur. O dönemde yapılan kiliselerinde Kudüs'e çevrildiği de bilinir. Yani Kabe ile arasında fazla fark yoktur. Ayrıca bugün Ayasofya'ya giden herkesin gördüğü ve baş parmağını sokarak tam tur atmaya çalıştırdıkları bir taş vardır ki rivayette ki Hzır Aleyissselam'ın buraya parmağını sokarak kıbleye çevirdiği taştır.  Bir başka ayrıntıda bu taş caminin çıkışına yakın, yani son saflara yakın olması başka bir bakış açısı yaratabilir...
Şehr-i İstanbul Facebook Sayfasını

58 yorum:

  1. bizde kılalım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kılamazsın çünkü atatürk Fatih Sultan Mehmet'in kendisinin yazdığı vakfiyeyi hiçe sayarak Ayasofya'yı müzeye çevirmiştir.

      Sil
  2. Atatürk o memnuniyetsiz, ikiyüzlü soyunuzu kurtarmasaydı, ailendeki tüm kadınlara tecavüz eden hristiyanlar o kilisede günah çıkartırken, şu andaki tüm camilerin yerinde de yeller esiyor olacaktı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen ilkokulda çok okumuşun atatürkün hayatını sanırım öle kalmış beyninde bizi düşmanlardan koruyan sarı saçlı mavi gözlü şirin çocuk allahın evidir cami bugün adını bilmediğin haritada gösteremediğin ülkelerde fatihin ve Osmanlının yıllar öncesinde inşaa edip ibadete açtığı camilerimizde ezan okunup namaz kılınıyor senin atanmı bu camileri dış ülkelerden korududa elin yahudisi hristiyanı o camilere bişi yapmadı ?? onuda geçtim senin o biricik atan alkollü balolar verirken ezan okunduğunda bile eğlencesine devam edip müziği susturmayan bir insandır bugün ayak ayak üstüne atanlar düzelirken müziği dinleyen kapatırken o camileri koruduğunu söylediğin atan bunları saygı duyup korumuyordu ayasofyayı kapamasıda üç beş tane götünde dolanıp peşkeş çektiği elin Lozancılarının ricası üzerine kapatılmıştır bunuda unutma yalakalık olsun diye biri gelsinde cami kapasın gavur istedi diye bende görüyüm ne oluyormuş kuranıda camilerimizide türkiyedede avrupadada asyadada afrikadada kimse koruyamaz susturamazda dünyada hiç susmaz susmayacakta çünkü allah son dinine dokunulmazlığı müjdelemiştir dokunsunlar hadi atan gibi soysuzlarda kapatamadı kapatamazda gün gelir açılır orası şerefsizlerin haysiyetsizlerin kutsal die gören gavurların yüzünü görürüz bizde sende kına yak atan ya ne yapsa doğrudur tabi camide kapasa adamda assa katliamda yapsa şapka için milletide öldürse hapsetse tabi ata o o ilah o nederse o putları heryerde gezen bir adam o dünyanın hiçbiryerinde bukadar heykeli olan bir lider daha varmı yok çünkü her dind put anlayışı vardır aptal dinler haricinde tabiki bizimki İslamiyet putları yıkmış çocukken peygamberimiz bizim öküzler heryere put dikmiş ata die allahın cezası şerefsizler öteki dünyada atacaklar cehenneme biz naptık diyemiyceksiniz bile biz allahı savunuruz burda islamı dinimizi savunuruz sizin gibi putpereslerde bilmedikleri bir adamı savunur az kaldı çıkacak herşey ortaya açılacak tüm gizli arşivler tayyip sokacak size ;)

      Sil
    2. Adamın Ham Maddesi Yapı Taşısın..!

      Sil
    3. Vallahi helal kardesim sana adamin dibisin bu memlekette boyle adam gibi adamlar oldukca kimse bisey yapamaz

      Sil
    4. Azina eline diline ilmine Dinimiz Islama olan muhabbetine saglik kardesim

      Sil
    5. size sözüm yok hepiniz cahil bi topluluktan oluşan boş saksılar taşıyosunuz omuzlarınızın üzerinde
      yazık Atatürk bu ülkenin müslüman olduğunu bilirdi ve bu ülkede baştan aşağıya edep-i kurtuşuş u özgürlüğü o getirdi pekala ibret alınılması bir yer olduğu için Atatürk bunu müzeye çevirerek koruyup sizin gibi nankörkerin ecdadını öğrenmesi için yapmıştır ve onun heykellerine kimse tapmıyor simgelee fotoğraflar tarih akışının yegane kalıcı örnekleridir VE BURAYA YAZAN AHLAKSIZ LAR DAHA NAMAZLARIN KAÇ REKAT OLDUĞUNU BİLMEZKEN SADECE SAPKINLIK İÇİNDE LAK LAK YAPMAKTAN BAŞKA YARAR ŞEYLERİ YOKTUR!!!!

      Sil
    6. size sözüm yok hepiniz cahil bi topluluktan oluşan boş saksılar taşıyosunuz omuzlarınızın üzerinde
      yazık Atatürk bu ülkenin müslüman olduğunu bilirdi ve bu ülkede baştan aşağıya edep-i kurtuşuş u özgürlüğü o getirdi pekala ibret alınılması bir yer olduğu için Atatürk bunu müzeye çevirerek koruyup sizin gibi nankörkerin ecdadını öğrenmesi için yapmıştır ve onun heykellerine kimse tapmıyor simgelee fotoğraflar tarih akışının yegane kalıcı örnekleridir VE BURAYA YAZAN AHLAKSIZ LAR DAHA NAMAZLARIN KAÇ REKAT OLDUĞUNU BİLMEZKEN SADECE SAPKINLIK İÇİNDE LAK LAK YAPMAKTAN BAŞKA YARAR ŞEYLERİ YOKTUR!!!!

      Sil
    7. Ağzına sağlık kardeş. Selametle....

      Sil
    8. Bunlarla müslümanları kandıramazsınız.Eger ki müslümanları sevseydi islama zarar vermezdi bizim alimlerimizi idam etmezdi.Çarşafı ve fesi ortadan kaldırıp zorla batının giysilerini giydirmezdi .Siz sadece çocukça düşünüyorsunuz.Herkes yaptıklarından adam olduğu belli olur evet ülkemizi kurtardı ama müslümanlarla yaptı bunu,onları kullandı ve sonrada onların inançlarına saygı göstermeyip istediğini yapmayanı astı.Bu nasıl bir islam inanışı anlayamıyorum.Allah kuranda buyuruyor Hiç düşünmez misiniz??

      Sil
    9. Lan boş adam m.kamal in böle yapicagini cumhuriyetin dillerini kıyafetlerini değiştireceğini bilselerdi emin ol onun arkasında 10 kişi bile durmazdi ayrıca siz Allah mısınız olsaydı sole olurdu böle olurdu hayırdır cinlerden mı öğreniyoruz olum nerden biliyonuz Kamal olmasa kazım Karabekir paşa Fahrettin paşa ve daha kimler kimler var mı.kamal olmasa Hristiyan olurmusuz dedemiz İngiliz olurmuş ulan Kamal olduğu halde siizn dedeleriniz İngiliz ne değişti soysuzlar

      Sil
    10. Lan mal içki içip ayak ayak üstüne atan atamla beraber mi yaşadnda bunları söylüyorsun nereden biliyorsun da atıp tutuyorsun ibine seni...

      Sil
  3. Senin alien tecavuze uğramış galiba.bu kadar yırtindiğına gőre.

    YanıtlaSil
  4. atatürk olmasaydı,facebook ingilizlerin olurdu.

    YanıtlaSil
  5. ( Selamin aleykum )Arkadaslar lutfen boyle bir mubarek bir bilgiyi merak edip okumussunuz sonun birbirinizi kirip gunaha girmeyin ( selamin aleykum )

    YanıtlaSil
  6. kavga etmeyin allah allah

    YanıtlaSil
  7. Ilkay Altay
    Yorumda çok güzel anlatmışşsın kimin ne oldugunu.Bizim insanlarımızda pozitif yön cok ise negatif yönleri araştırma gereği duymazlar.Çoğunluk var ise bir olayda kımse olayı arastırmaz çoğunluk orada.
    izleyin dinleyin neyin ne olduguna siz karar verin küfür edip birbirnizi kırmaya gerek yok.Bilin sadece..

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşlar Ayasofyayı Mustafa Kemal müzeye çevirmedi. Bununla ilgili bir çok belge vardır. Hatta İnönü dönemimin bakanına sorulduğunda, "caminin tadilatı bir kaç aya biter ve tekrar ibadete açılır" cevabı veriliyor. Dikkat edin, camii diyor ve müze demiyor. Lakin İnönü, müzeye çevirterek açıyor ve olayı Mustafa Kemalin üzerine hem de sahte belgelerle yıkıyor. Ki mustafa kemale müzeye çevrilme fikri sorulduğunda, verdiği hiddetli cevaplar tarihi hatıratlarda vardır.

    YanıtlaSil
  9. Arkadaşlar Ayasofyayı Mustafa Kemal müzeye çevirmedi. Bununla ilgili bir çok belge vardır. Hatta İnönü dönemimin bakanına sorulduğunda, "caminin tadilatı bir kaç aya biter ve tekrar ibadete açılır" cevabı veriliyor. Dikkat edin, camii diyor ve müze demiyor. Lakin İnönü, müzeye çevirterek açıyor ve olayı Mustafa Kemalin üzerine hem de sahte belgelerle yıkıyor. Ki mustafa kemale müzeye çevrilme fikri sorulduğunda, verdiği hiddetli cevaplar tarihi hatıratlarda vardır.

    YanıtlaSil
  10. Ataturk tartismasiz iyi liderdi ama bu onun her yaptiginin dogru oldugu anlamina gelmez. Ayrica herkesi ayni anda memnun etmek mumkun degildir. Herseyi yapan , kimseye fikrini sormayan , ali kiran bas kesen basbakan neden camiye cevirmiyor ?

    YanıtlaSil
  11. Gün gelir devrilir tüm zalimler ezan sancak şeraat kokar anadolu ve tüm cihan ALLAHU EKBER

    YanıtlaSil
  12. Gün gelir devrilir tüm zalimler ezan sancak şeraat kokar anadolu ve tüm cihan ALLAHU EKBER

    YanıtlaSil
  13. gerizekalılar kuş beyinli askerler ayasofya camii değildir orası bir kilisedir ammına koyim boş mezar olsa yatacaksınız hırsızlar hristiyanları kötülemeyin çirkefliğe hiç gerek yok bi kere aya ve sofia iki kız kardeştir yok atatür yok fatif sultan bok yesinler bu kilise yapıldığı zaman bile atatürk götümüzdeydi unutmayın siz yokkende biz vardık allağın malları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah c.c seni islah etsin

      Sil
    2. Allah c.c seni islah etsin

      Sil
    3. olum allağın ne lan allağın yazmışsın sen nası müslümansın Allah lafzını bile düzgün yazamazken aynı cümle icerisinde küfür kullanıyosun siz yokken biz vardık dediğin ne demek la gerci doğru sen bizans devşirmesisin sıkıntı büyük kuyruk acın bu yüzden "LA TAHZEN İNNALLAHE MEANA !" ;)

      Sil
  14. gerizekalılar kuş beyinli askerler ayasofya camii değildir orası bir kilisedir ammına koyim boş mezar olsa yatacaksınız hırsızlar hristiyanları kötülemeyin çirkefliğe hiç gerek yok bi kere aya ve sofia iki kız kardeştir yok atatür yok fatif sultan bok yesinler bu kilise yapıldığı zaman bile atatürk götümüzdeydi unutmayın siz yokkende biz vardık allağın malları

    YanıtlaSil
  15. Ulan bu devirde bu çağda hâlâ atam atam diye geçinen geri yobaz beyinliler varya sasiyorum. Bunlar beyni yıkanmış yobazlasmis, yada diğer uyduruk dinlere hizmet eden hainlerdir. Bir gün gelecek o güneş OSMANLİ'nin üzerine yine doğacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu devirde Atatürk'ü sevmeyen o kalbiniz ve Atatürk'ü kötü insan gibi düşünen o beyninizle asıl ben size şaşıyorum. Allah akıl fikir vicdan versin.

      Sil
  16. Allah size akıl fikir versin yorum yazan arkadaşlar. Hala Atatürk'ü sevmeyenleri görünce utanıyorum. Bu nasıl cahillik nasıl görgüsüzlüktür. Yaptığı komutanlık sayesinde kurtarılan bu vatanda yaşıyorsunuz hala hangi yüzle Atatürk'ü sevmezsiniz anlamıyorum. Yazık. Allah ıslah eylesin.

    YanıtlaSil
  17. Buradaki herkeze önce tarihini iyice okumayı tavsiye ediyorum düz bi kitap tan deil iyice araştırın

    Bu elinizde ki topraklar yıkılan bir imparatorluğun küçük bir parçasıdır sanmayın ki bizim tarihimiz sadece Çanakkale'den Kars arası bugün Filistin'de bir vatandaş soy ağacını araştırsa Ankara arşivine ulaşmak zorunda veya Mısır veya süriye veya Bosna , arnavutluk sayabilecegimiz cok ülke var biz bu ülkelerin hepsine sahiptik taa ki başkomutan Kemal paşa sınırları çizene kadar sınırlar çizilince Mısır ingilizlere kaldı süriye fıransızlara Filistin ayrılmak istemiyordu ama eldeki kuvvet oraları kontrol altına almaya yetmiyordu mecburen bırakıldı ve yahudilerin istediğide filistindi başka bi istekleri yoktu zaten Atatürk elini çektiği gibi yahudiler üşüştü sınırlar çizildi sözde Yahudi soykırımı yapıldı yahudiler Filistin'e gönderildi yeni tarih o zamn yazılmaya başlandı sınırların çizildiği bölgelerde savaşlar kazanıldı ama düşmanlarımız yine güçlü idi ya bu topraklarda onların istediği medeniyet olucaktı yada bu savaş Türklerin bir vatanı olmayana dek sürecekti Atatürk ve silah arkadaşları savaşlar bittikten sonra 8 yıl boyunca istanbula gitmedi çünkü İngiliz donanmaları bütün kurallar uygulanmadan gitmedi bizi giyimimizde konuşmamızda davranışlarımıZla Avrupa kültürünü aşıladıklarında çekildiler çünkü Türkler artık 100 yıl boyunca uyutulacaktı Lozan antlaşması ile belgelendi şimdi Lozan başa bela gibi görünsede o dönemde Türklerin kurtuluşu ve bir zafer gibiydi çizilen sınırları bütün dünya Türkiye cumhuriyeti olarak tanıdı Ayasofya camii nin açılması da 2023 ten önce imkânsız Buda bi anlaşma. Kiminiz Atatürk'ü yerden yere vuruyor kiminiz göğe çıkarıyor şunu bilinki o dönem TBMM açıldı ve Atatürk tekbaşına karar vermedi yüzlerce millet vekili ile karar verildi ve Türk milletine yıllarca süren savaşlardan sonra rahat bir nefes alma güç toplama dönemi açıldı. DAHA IYI BILGILERE SAHIP OLAN ARKADAŞLAR VARSA LÜTFEN BIZI BİLGİLENDİRSİN

    YanıtlaSil
  18. Doğru söylüyosun ADAM yanlış yapmış sizin gibilere niye ülke bırakıyonki ni ye analarını bacılarını kurtarıyonki sizin gibilere bi bok değmez ermeni tohumları size tayyoş gibi üç kağıtçı dini kullanıp ülkenin a.q yan lazım hakkediyonuz çünki makarnacı kömürcü sığırlar.

    YanıtlaSil
  19. Ülkelerinde insanlar gibi kaderi vardir.Fatih Sultan Mehmet Han da Mustafa Kemal Ataturk te Ülkemizin kaderidir.Onlara bu ülkeyi yönetmeyi Allah nasip etmiştir.Onun için iki büyügümüzede herkes saygı göstermelidir.

    YanıtlaSil
  20. Bize bu ülkeyi Allah inanciyla savaşan her karisi ni kanlariyla sulayan sehitlerimiz birakti ermeni pici sensin savastan sonra insanlarin inanclarina okadar saygisizligi neyle acikliyosun tayyibin verdigi makarnalarlami tayyip insanlarin dinini kullaniyosa siz sikınti yapmayin siz de o yok.

    YanıtlaSil
  21. Bu ülkeyi türk milleti kurtardı lazı,çerkezi , alevisi ve kürdüyle mustafa kemal atatürk sultan vahdettinin emriyle gizlice samsuna giderek kurtuluş savaşını başlatmak için görevlendirilmiş önderlik yapmıştır. Ayasofyada kıyamete kadar türk toprağı olarak cami olarak devam edecektir. Ayasofyanın neden ve ne sebeble müze olması kabul edilmiş o araştırılsa daha mantıklı

    YanıtlaSil

 
Copyright 2010 İstanbul