Şehr-i İstanbul

11 Temmuz 2011 Pazartesi

Yedi Tepe Üzerine Kurulan Şehir: İSTANBUL

Yedi Tepe İstanbul

Yedi Tepe İstanbul: İstanbul'un yedi tepe üzerinde kurulduğu ve geliştiğini bilmeyen yoktur. Ancak İstanbul'un yedi tepesini saymasını istesek kimse yedi tepenin adını doğru veremez ve Çamlıca, Göztepe gibi İstanbul'un yüksek noktalarını sayar. Yıllar önce bir tv programında muhabirin halka sorduğu soruydu bu ve verilen cevaplardan anladığım İstanbul'da birçok tepe ismi olan semtinin bulunduğu ama hiçbirinin bu yedi tepe olmadığıdır. İstanbul'un kurulduğu bu yedi tepe bugünkü sur içi dediğimiz tarihi yarımada da dır. İşte bu yedi tepe:
Birinci Tepe: Sarayburnu'ndan içeri doğru yükselen, Aysofya'nın  bulunduğu tepedir. Bizans imparatorluğunda akropolis (kentin dini, ticari, sosyal hayatın yürüdüğü meydanı) de denilen bu tepede Milyon Taşı'da bulunmaktadır.







İkinci Tepe: Çemberlitaş diye bilinen, Konstantin Sütunu'nun bulunduğu bölge ve çevresidir.





Üçüncü Tepe: Teodosyus Forumu'nun (Forum Roma İmparatorluğu'nda Augustus zamanında ortaya çıkmış Yunan akropolisi ile aynı görevi görmektedir) bulunduğu Beyazıt ve Süleymaniye bölgesidir.







Dördüncü Tepe: Derin bir vadiyle yarılmış olan Fatih civarıdır. Fatih Camii'nin bulunduğu tepe. Bizans döneminde Valens Sukemeri, Havariyun Kilisesi,ve Kıztaşı buradaydı.





Beşinci Tepe: Haliç'in hemen kıyısından dik bir yokuşla yükselir. Fener'in üstündeki Çarşamba'ya uzanır. Yavuz Sultan Selim Camii'nin bulunduğu tepe.


Altıncı Tepe: Edirnekapı tepesi, Bizans zamanında Blakhernai sarayı ve Kariye Kilisesi'nin bulunduğu yer. Günümüzde Mihrimah Camii'nin görkemini sergilediği yer. 






Yedinci Tepe: Marmara Denizi'ne bakan yükselti, Bizans döneminde Arkadyus Forumu günümüzde Cerrahpaşa olarak bilinen yer.






        Rivayet o ki; İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı padişahları İslam'ın şartı olan " La İlahe  İllallah Muhammeden Resullullah" cümledeki kelime sayısının yedi olması ve bu kutlu kelimenin İstanbul'un yedi tepesinde günde beş vakit yankılanması için bu yedi tepe de camiler inşa ettirmişlerdi. Bu camiler:
Birinci Tepe: Sultanahmet Camii  
İkinci Tepe: Yeni Camii ve Nuruosmaniye Camii
Üçüncü Tepe: Beyazıt ve Süleymaniye Camileri
Dördüncü Tepe: Fatih Camii
Beşinci Tepe: Yavuz Sultan Selim Camii
Altıncı Tepe: Mihrimah Sultan Camii
Yedinci Tepe: Cerrahpaşa Camii
  İstanbul haritasında bu yedi tepeyi incelerken işaretlediğim noktalar bakın bana ne gösterdi. Yer gök onu zikreder der Kuran-ı Kerim de!


 Son olarak bir deyişten de söz edemeden geçemeyeceğim "İstanbul yedi tepe kullan tepe tepe" bu bakış açısı yüzünden son yüzyılda büyük bir tahrip söz konusu İstanbul'da... Gelecek nesillere bu anlatılmakla bitirilemeycek şehri aynı şekilde ve geliştirerek bırakmak boynumuzun borcu olmalı, ona göre hareket edilmeli...

-Düzeltme: Yeditepe hava fotoğraflarını buldum ve sizlerle paylaşmak istedim.
-Beyazıt Camii, Süleymaniye Camii'nin bulunduğu Tepe


-Çemberlitaş ve Nuruosmaniye Camii 


-Edirnekapı, Mihrimah Sultan Camii'nin bulunduğu tepe


-Fatih Camii'nin bulunduğu tepe


-Kocamustafa Paşa, Cerrahpaşa Camii


-Topkapı sarayı, Ayosofya, Sultanahmet


-Yavuz Selim Camii

Şehr-i İstanbul Facebook Sayfasını

10 yorum:

 
Copyright 2010 İstanbul