Şehr-i İstanbul

30 Haziran 2011 Perşembe

ORUÇ BABA

Oruç Baba Türbesi


İstanbul ve Ramazan denince akla ilk gelenlerdendir ve  haber kanallarının olmazsa olmazlardandır Oruç Baba türbesinden canlı bağlantı... Mahşeri bir kalabalık kaplar türbenin sokağını "Oruç Baba'nın yüzü suyu hürmetine Allah'tan ne dilerlerse bir yıl içinde gerçekleşeceğine inanır insanlar. Dileği olanlar yedi ya da on bir kişiden zeytin, sirke veya şeker alarak Ramazanın ilk günü burada açar orucunu. Her yıl görmeye alıştığımız, yüzyıllardır süre gelen bu inancın arkasındaki zatı inceleyeceğiz kim bu Oruç Baba?
 Oruç babanın asıl ismi Mustafa Zekayi'dir. Üsküdar Muhafızı, İbrahim Paşa'nın oğludur Şeyh Mustafa Zekayi Efendi. Halveti tarikatına Şeyhi Hasan Efendi'ye intisap(bağlanarak) ederek uzun bir müddet yanında kalmıştır. Babası İbrahim Paşa'nın vefatından sonra divan kalemi hulefalığını bırakarak tekkeye şeyh olmuştur. Alim, arif, şair Mustafa Zekayi Efendi ümmi Sinan Dergahı şeyhlerinden Gülşeni Şeyhi Ali Efendi'nin vefatından sonra irşat(doğru yolu gösterme) faliyetlerinde bulunmuş ve 1812'de ebedi aleme göç etmiştir.
 Peki nedir Şeyh Mustafa Zekayi Efendi'ye Oruç Baba isimini kazandıran? Bu konuda birkaç rivayet vardır ki onlara değinmek istiyorum. Bunlardan birine göre; Oruç Baba her Ramazan ayının ilk günü Hızır Aleyhisselam ile buluşup orucunu sirke ve zeytinle açarmış.
 Bir başka rivayete göre ise; Oruç Baba'nın, eski zamanlarda yine aynı semtte
yaşadaığı, çok fakir olduğu halde orucunu tutup, iftarını da  bir parça kuru ekmek ve sirkeyle açtığıdır. Başka bir rivayete göre de 1453 yılında, İstanbul kuşatmasında savaşan, Peygamber Efendimizin sözüne nail olmuş kutlu askerlerden biri olduğudur. Askerlere su ve yemek dağıtmakla görevli olan Oruç Baba su kıtlığında bile askerlerin imdadına yetişirmiş ve rivayet o ki "Baba" lakabı burdan gelmiştir.
 Git bu mevsimde, gurup vakti, Cihangir'den bak!
 Bir zaman kendini karşındaki rü'yâya bırak!
der ya Yahya Kemal Beyatlı, İstanbul'un o mevsimde nasıl güzel olduğunu, nasıl haz verdiğini dökmüştür ya satırlara... Ramazan ayında da Pazartekke'den bakın İstanbul'a belki yıl boyu göremediğiniz kadar bir paylaşma arzusu vardır. Bir Ramazan ayında Pazartekke'ye yolunuz düşerse bu manzaraya şahit olmadan geçmeyin derim...

Şehr-i İstanbul Facebook Sayfasını

1 yorum:

  1. Blog siteniz araştırmalarımızda gerçekten yararlı oldu. Estetik burun ameliyatı olarak tüm verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz

    YanıtlaSil

 
Copyright 2010 İstanbul